Noua eticheta UE pentru anvelope

By | octombrie 15, 2012

Iata ce inseamna fiecare eticheta in parte.

Eticheta referitoare la consumul de combustibil

Anvelopele sunt masurate pe o scara de la G la A. A (bara colorata cu verde) reprezinta nota maxima, ceea ce inseamna ca un autoturism echipat cu o anvelopa de acest tip va consuma mai putin si va emite mai putine gaze toxice in atmosfera. Rezistenta la rulare a cauciucului influenteaza acest consum de combustibil. Spre exemplu o anvelopa din categoria C va duce la o crestere a consumului cu 0,1 litri la suta de kilometri fata de o anvelopa din categoria B.
Intre clasa A si clasa G economia de combustibil este de 0,6l/100km ceea ce inseamna ca la 35000km parcursi cu anvelopele se economisesc intre clasa A si clasa G aproximativ 210 litri de combustibil. La un pret al combustibilului de 1,5 euro/l asta inseamna peste 300 de euro economie.
Atentie: numai o anvelopa umflata corect duce la un consum optim de combustibil, de aceea presiunea in pneuri ar trebui verificata regulat si pastrata conform indicatiilor producatorului autovehiculului.

Eticheta referitoare la distanta de franare pe carosabil ud

eticheta UE anvelopeClasificarea G este cea mai defavorabila, A reprezinta performantele cele mai bune. La o viteza masurata de 80km/h, un autoturism cu anvelope clasa A care franeaza va parcurge cu  cu 3 pana la 6 metri mai putin pana la oprire decat unul echipat cu anvelope clasa B. Literele D si G nu se folosec in aceasta clasificare pentru autoturisme. Intre anvelopele din clasa A si cele din clasa F exista o distanta de franare de pana la 18m.

Eticheta referitoare la nivelul de zgomot

Pe langa impartirea in 3 clase (simbolurile sub forma de unda de sunet de langa anvelopa), este specificat si nivelul de zgomot masurat in decibeli.
Astfel:

  •     O unda neagra: Silentios (3 db sau mai mult sub limita europeana)
  •     Doua unde negre: Moderat (intre 3 decibeli sub limita europeana si limita eruopeana)
  •     Trei unde negre: Zgomotos (peste viitoarea limita europeana)

Scara decibelilor este una logaritmica. Practic, 3 decibeli in plus poate insemna un nivel de zgomot al anvelopei dublu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *