5 intrebari frecvente despre anvelopele de iarna

By | noiembrie 19, 2011

1. Cum recunoaştem anvelopele de iarnă?

Toate anvelopele de iarnă sunt marcate cu simboluri precum fulgul de nea sau creasta unui munte. Marcajul „M+S“ este, de asemenea, valabil. Aceste marcaje sunt necesare, dar nu spun nimic despre comportamentul anvelopelor. Mult mai sigur recunoaştem o anvelopă de iarnă după lamelele acesteia.

2. Care este adâncimea minimă admisă a profilului anvelopei?

Potrivit legislaţiei în vigoare, adâncimea profilului anvelopei nu trebuie să fie mai mică de 1,6 mm. Auto Bild recomandă, însă, o adâncime a profilului de cel puţin 4 mm. Aceasta este necesară pentru a putea exploata la maximum avantajele anvelopelor de iarnă.

3. Se poate merge iarna cu anvelope de vară?

In principiu, da. Legislaţia românească nu prevede obligativitatea anvelopelor de iarnă decât în condiţii de gheaţă, zăpadă sau polei. Trebuie precizat însă că anvelopele de vară îşi pierd aderenţa la temperaturi scăzute, sub 7 grade Celsius, iar condiţiile meteo sunt imprevizibile. Dacă un automobilist este depistat de poliţie circulând cu anvelope necorespunzătoare în condiţii de gheaţă, zăpadă sau chiar polei, riscă o amendă între 603 şi 1430 de lei, precum şi reţinerea certificatului de înmatriculare. în cazul în care contravenientul blochează drumul sau distruge infrastructura, va trebui să plătească serviciile de degajare a drumului, respectiv stricăciunile provocate.

4. Nu vreau să schimb anvelopele de două ori pe an. Ce alternative există?

Legislaţia admite folosirea anvelopelor de tip all-season marcate corespunzător (M+S). Acestea oferă însă un compromis, fiind superioare iama anvelopelor de vară, respectiv vara, anvelopelor de iarnă. în schimb, sunt net inferioare iama anvelopelor de iarnă şi vara, anvelopelor de vară.

5. Cum este afectată asigurarea de absenţa anvelopelor de iarnă?

Anul acesta, asigurarea RCA nu este afectată în niciun fel de rularea fără anvelope de iarnă în sezonul rece. Dar nu este exclus ca acest lucru să se schimbe în curând, prin adaptarea condiţiilor de asigurare la recentele modificări ale legislaţiei. în ceea ce priveşte asigurările facultative (CASCO), mai mulţi asigurători şi-au anunţat deja intenţia de a condiţiona plata daunelor de echiparea corespunzătoare cu anvelope de iarnă în sezonul rece. Un exemplu este Generali, care va aplica o francizâ de 30% din valoarea pagubei în cazul în care asiguratul încalcă legislaţia privind anvelopele de iarnă. Cu siguranţă, şi alţi asigurători vor adopta în curând practici similare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *